Terapie de cuplu si familie

Terapia de cuplu

Terapia de cuplu presupune un proces de redescoperire și învățare, despre ce puteți face împreună pentru a crește ca și cuplu, dar și separat, fiecare pentru el.

De cele mai multe ori problemele cu care un cuplu ajunge la mine țin de sfera comunicării. Scopul terapiei de cuplu este de a sparge tiparele disfuncționale, de a rescrie modul de comunicare cu celălalt.

Am o poveste hazilie, dar cu tâlc pe care o spun cuplurilor cu care lucrez și sună așa:

Doi soți au mâncat fiecare masă împreună, toată viața lor, până la bătrânețe. De fiecare dată se așezau la masă, bărbatul tăia pâinea și îi dădea soției o felie, iar el mânca din colțul pâinii. Așa se întâmpla în fiecare zi, la fiecare masă, până când, din cauza bătrâneții, soțul a uitat să îi dea soției felia și a păstrat-o el, ei rămânându-i colțul. Atunci femeia s-a uitat la el și a exclamat: Toata viața mea am așteptat acest moment, să văd că te gândești la mine! Bărbatul a rămas uimit și i-a spus cu jumătate de gură că de fiecare dată el i-a dat felia pentru că a considerat-o bucata cea mai bună.

Morala acestei povestioare este că într-un cuplu așteptările nerostite și dorințele pe care nu le exprimăm duc la frustrări care mai apoi distrug relația.

Vom învăța împreună cum să comunicăm asertiv, să ne asumăm corect rolurile din relație, să gestionăm conflictele cu calm și blândețe și să scoatem la iveală tot ceea ce nu s-a spus într-un cadru de încredere și siguranță emoțională.

Terapia de cuplu este una care se desfășoară pe parcursul a mai multor luni, minim 3-4 luni, dar maxim 12-18 luni. Durata ședinței este de 90 de minute.

 

Terapia de familie

Terapia de familie are același principiu ca și cea de cuplu, însă se bazează atât pe relațiile dintre soți, cât și pe relația dintre părinte-copil.

Atunci când observăm că relațiile din familie sunt disfuncționale sau conflictuale putem veni în cadrul ședințelor de terapie de familie pentru a identifica problemele și soluțiile. 

Obiectivul este de a schimba comportamentele negative și dinamica familială disfuncțională care rezultă din aceste comportamente. Familia este ca un mecanism perfect, în care toate rotițele trebuie să fie aliniate pentru ca el să funcționeze.