Terapie individuala

 

Terapia individuală

Pe scurt, terapia înseamnă schimbare. O schimbare in acțiuni sau în atitudine, în linistea interioara sau în relatii. Gândește-te la acest proces ca la o călătorie a ta către tine, către o nouă versiune a ta. Fie că vrei să schimbi ceva pe plan personal, profesional sau în relațiile tale, psihoterapia este o cunoaștere de sine mai bună, o înțelegere a felului în care gândurile, emoțiile și acțiunile tale se oglindesc în stilul tău de viață, în decizii care au anumite efecte asupra ta și a relațiilor tale. Terapia este intervenție științifică focalizată pe schimbare, iar această schimbare este posibilă atunci când se întâlnesc mai mulți factori. Unul dintre cei mai importanți factori este motivația ta interioară către schimbare, altul este relația terapeutică ce îți va permite să explorezi cotloanele sufletului tău fără să fii judecat, fără să primești sfaturi, ci să fii ajutat să găsești răspunsuri. Este un parteneriat către schimbările pe care ți le dorești pentru a fi cea mai bună versiune a ta.

Oamenii cu care am lucrat de-a lungul timpului au fost aceia care au dorit să facă o schimbare autentică în viața lor. Această schimbare poate să fie foarte clară, cum ar fi schimbarea locului de muncă, sau poate să fie exprimată în dorințe de genul “vreau să mă cunosc mai bine”, “vreau să evoluez”, “vreau să știu dacă am curaj să renunț la o relație” sau poate fi ceva legat de o boală pe care vor să o accepte, sau pierderea cuiva drag peste care nu au trecut și au nevoie de ajutor ca să poată face asta. Sau poate fi vorba de tulburări emoționale cunoscute, cum sunt atacurile de panică, depresia, dependențele, tulburările alimentare sau alte probleme emoționale. Oricare ar fi motivul pentru care simți că ai avea nevoie de terapie, te invit să avem o prima discuție în care vei afla în ce constă procesul terapeutic si cum se desfasoară.

Ca să înțelegi cum se întâmplă acest proces, o să îți dau următorul exemplu: imaginează-ți că ai un ceas pe care îl foloseșți zilnic, îți arată ora și te ține punctual față de ceea ce faci în viața ta, zi de zi. Când se strică ceasul, mergi la ceasornicar și îi expui problema ta în termenii care te interesează: ceasul e stricat și nu mă pot folosi de el, deci voi întârzia la întâlniri. Pentru tine, problema se referă la efectele faptului că e stricat ceasul. Adică ceea ce te interesează pe ține. Ca să te poată ajuta, ceasornicarul va analiza părțile componente ale ceasului și legăturile dintre ele și îți va reformula această problemă în termeni de baterii descărcate, arcuri uzate, conexiuni greșite, rotițe sărite, și așa mai departe. Așa, vei înțelege cum se poate remedia problemă și ce ai de făcut ca să funcționeze ceasul. Ei bine, în terapie înveți să gândeșți ca un ceasornicar: înveți să îți direcționezi atenția către procesele mentale și comportamentele responsabile de efectele negative din viața ta. Înveți să identifici și să schimbi în viața ta gânduri disfuncționale, emoții negative, comportamente autodistructive, într-un proces suportiv, colaborativ, alături de un psihoterapeut - partenerul tău în această schimbare.